ontdek ons!

Ontdek vakantie, recreatie en attracties in Friesland!

vaarroutes

A. Boer & Haven – Earnewâld – Akkrum

 
   9 = Camping Pension Simmerwille
46 = Watersportcentrum De Twirre
18 = Jachtcharter Hoekstra
23 = Alde Feanen verhuur en bemiddeling


U vaart vanuit Earnewâld door het Nationaal park de Alde Feanen door de Friese weiden naar Akkrum. Onderweg ziet u verschillende typische Friese boerderijen en molens. Aangekomen op de ijsboerderij van de familie Veldstra kunt u in de theetuin genieten van heerlijk zelfgemaakt ijs (Boereiis). Er is een mooie speelweide waar de kinderen heerlijk kunnen spelen en ravotten. In het gezellige winkeltje kunt u heerlijk Friese zuivelproducten kopen, zoals kaas honing en eieren. In overleg is het mogelijk om een rondleiding op het moderne veehouderijbedrijf te krijgen.

Voor prijzen en reserveringen kunt u contact opnemen met één van de sloepverhuurders:

Alde Feanen
De Stripe 22
9264 TW Earnewâld
0511 53 9215 / 06 44 37 8989
www.aldefeanen.com

Simmerwille
Smidspaed 2
9264 TK Earnewâld
Tel. 0511 539390
www.simmerwille.nl

Jachtwerf en Kruiserverhuur L. Hoekstra
Feantersdijk 10
9264 TN Earnewâld
0511-539292
www.hoekstra-jachtcharter.nl

B. Boer & Haven – De Molkfarder route


  6 = Avontureneiland Kameleon Terherne
  8 = B&B Villa Envie
16 = IJsboerderij Boereiis
40 = De Mariahoeve
19 = De Oude Herbergh
29 = LifeStyle Yachting
50 = Kaas-Kijk-boerderij De Deelen
54 = Terherne Haven

U vaart vanuit Earnewâld met een luxe-sloep door het het Nationaal park de Alde Feanen. In dit waterrijk gebied ziet u verschillende boerderijen. Deze boerderijen doen tegenwoordig meestal dienst als vakantiewoningen. Naast boerderijen zijn ook spinnekopmolens karakteristiek voor dit waterrijk gebied. De typische spinnekopmolens dienden om het water uit de laag gelegen polders te malen. Een goed voorbeeld ziet u tussen Earnewâld en Warten. Hier staat een voormalige traditionele stjelpboerderij met een spinnekopmolen en een diep gelegen polder. Veel boerderijen waren alleen via het water bereikbaar. Al het vervoer, zoals koeien en het hooi ging dan ook met de praam. De melk werd door de molkfarder bij de boeren opgehaald en naar de zuivelfabriek in Warten gebracht. In Warten bezoekt u het rijksmonument de oud Friese Greidboerderij gebouwd in 1725. Hier vertellen ze u graag over het leven van de boeren in het waterland. Vraag ook naar het verhaal van Sytze en Maaike. Dit kluizenaarsechtpaar woonden op de plek waar nu de vakantiewoning " Sytze Maaike" staat. In het naaste gelegen Earmhûs is een expositie van de kluizenaarsechtpaar Sytze en Maaike te zien.

Voor prijzen en reserveringen kunt u contact opnemen met één van de sloepverhuurders:

Alde Feanen
De Stripe 22
9264 TW Earnewâld
0511 53 9215 / 06 44 37 8989
www.aldefeanen.com

Simmerwille
Smidspaed 2
9264 TK Earnewâld
Tel. 0511 539390
www.simmerwille.nl

Jachtwerf en Kruiserverhuur L. Hoekstra
Feantersdijk 10
9264 TN Earnewâld
0511-539292
www.hoekstra-jachtcharter.nl


C. Boer & Haven – Melkroute


17 = Wyndomein De Heidepleats
28 = Groepsaccommodatie Tjeukemeer
45 = Activiteitenboerderij Fjouwerhústerpleats
61 = Recreatiebedrijf De Koevoet
65 = Boerderijrecreatie


Melkroute is een initiatief van Boerderijrecreatie in samenwerking met ondernemers rondom het Tjeukemeer in Friesland. U gaat langs de agrarische landerijen. U kunt het ontstaan van de landerijen zien door de ontwatering , de vorming van de weilanden en de vele boerderijen die door de jaren heen zijn gebouwd. De route is gebaseerd op de oude melkfabrieken rondom het Tjeukemeer. Deze fabrieken zijn bijna allemaal verdwenen. Op de meeste plaatsten staat nog een reliek als aandenken aan de melkfabriek die er heeft gestaan. De route gaat langs deze plaatsten om de geschiedenis in kaart te brengen. Mensen zijn zich bewust waar de melk vandaan komt maar het proces naar de schappen is niet bij iedereen bekend, dit terwijl melk een van de belangrijkste productiemiddelen is ter wereld. Bijna iedereen op de wereld drinkt wel eens melk, En dat is niet zo raar want melk is gezond en goed voor de botten. Melkroute geeft een inzicht in dit verwerkingsproces, de fabriek verwerkt de melk voordat het in de schappen ligt. Er is nog een werkende melkfabriek in Scharsterbrug vanuit de oudheid die nog overeind staat. Hier specialiseren ze echter enkel in melkpoeder in plaats van melkproductie.

“Men onderschat wel eens hoe invloedrijk melk is geweest voor de ontwikkeling van onze Nationale identiteit en hoe groot de economische stimulans is die ervan uitgaat. Nog steeds bereiken onze melkproducten de verste uithoeken van de wereld en groeien er hele generaties mee op.” In samenwerking met:
www.Tjongervallei.nl - Gerenoveerde melkfabriek restaurant
www.zonneroos.nl - Moderne boerderij die nu gebruikt wordt als groepsaccommodatie
www.deheidepleats.nl - Wijngaard met eigen streekproducten
www.aktiviteitenboerderij.nl - Vleesveebedrijf met verkoop eigen product (Landwinkel), dagrecreatie en overnachting

D. Boer & Haven – Sneker sloepenroute


  6 = Avontureneiland Kameleon Terherne
  8 = B&B Villa Envie
13 = Recreatiecentrum Sneek
22 = Het Toppunt
25 = JFT Watersport
29 = LifeStyle Yachting
40 = De Mariahoeve
42 = Zeilcentrum 't Boothuis
54 = Terherne Haven
57 = Vakantieboerderij "Broeresloot"
67 = Botenverhuur L. van der Pol


SNEEK, het centrum van de watersport, geweldig om met een sloep te ontdekken! Deze route kunt u in een halve dag varen en is makkelijk uit te breiden tot een hele dag. Varend door de havens en grachten in het schitterende centrum van Sneek, ziet u de mooiste monumenten en pakhuizen en passeert u de wereldberoemde Waterpoort. Over de brede Geeuw, langs de te bezoeken Houtzaagmolen de Rat, komt u in het Elfstedenstadje IJlst, met zijn prachtige overtuinen langs de gracht. Stap even uit voor een mooie wandeling.
De route gaat verder over de Brekken, een uniek natuurgebied met veel watervogels, dotters en stille eilandjes. Onderweg ziet u prachtige boerderijen. Over de Broeresloot, bij de draaibrug naar de mooiste dorpjes van Friesland, Top en Twel, kunt u nog even stoppen voor een terrasbezoek. Direct begint hier het allermooiste vaarwater van Friesland, het riviertje it Ges. Ongeveer 3 km kabbelend varen langs huisjes, boerderijen, kerkjes, prachtige tuinen en haventjes. Het is een onvergetelijke belevenis. Aan het einde steken we het Pr. Margrietkanaal over om de eilanden en poldertjes rond het Sneekermeer te ontdekken. Daarna kunt u nog heerlijk zwerven over het meer, genietend van de zeilboten en skûtsjes en tot slot vaart u een rondje Starteiland.
Terug naar Sneek, via de gezellige Houkesloot. Hier is aan uw rechterhand nog de nieuwe Houkemar te ontdekken, een stil meertje om nog even na te genieten en te dobberen, voor u de boot weer inlevert.

U kunt een sloep huren bij de diverse bedrijven in Sneek:
Recreatiecentrum Sneek | JFT Watersport | L. van der Pol Botenverhuur | Vakantieboerderij Broeresloot | Zeilcentrum ’t Boothuis | Het Toppunt

E. Boer & Haven - Middelsee route


U start bij Camping Pasveer (64), alwaar een sloep voor u gereserveerd ligt. Het eerste stuk route voert u langs de Zwette, onderdeel van de Friese Elfstedenroute. De eerste overnachting is bij het Weidumerhout (51), alwaar een kamer voor u gereserveerd is (optie diner& ontbijt). De volgende dag vervolgt u de route richting Leeuwarden waar u het centrum in kunt varen. In Leeuwarden valt genoeg te beleven en te doen. ´s Middags vaart u via het van Harinxmakanaal en de Bolswarder trekvaart richting de tweede verblijfplaats, It Kruswetter ( 7) alwaar u kunt overnachten in een trekkers hut (optie diner& ontbijt). De volgende dag voert de reis u langs de Franekervaart, op naar twee halte plaatsen waar u een terrasje kunt pikken en een aantal activiteiten mogelijk zijn. De twee halte plaatsen zijn Camping de Finne (49) en Wijn & Cultuurhoeve Thabor (39). Daarna volgt de route langs de Bozumervaart en Zwette naar Camping Pasveer (64) waar een gerieflijke trekkershut voor u gereserveerd is voor de laatste overnachting. De volgende ochtend brengt u de sloep bij de verhuurder in Sneek waarna u nog een bezoek kunt brengen aan deze mooie stad.

U kunt een sloep huren bij de diverse bedrijven in Sneek:
Recreatiecentrum Sneek | JFT Watersport | L. van der Pol Botenverhuur | Vakantieboerderij Broeresloot | Zeilcentrum ’t Boothuis | Het Toppunt

F. Boer & Haven – Kijken bij de buren route


  6 = Avontureneiland Kameleon Terherne
  8 = B&B Villa Envie
13 = Recreatiecentrum Sneek
22 = Het Toppunt
25 = JFT Watersport
29 = LifeStyle Yachting
40 = De Mariahoeve
42 = Zeilcentrum 't Boothuis
54 = Terherne Haven
57 = Vakantieboerderij "Broeresloot"
67 = Botenverhuur L. van der Pol


Deze vaarroute voert u langs poelen, sloten en woonwijken waar u kunt genieten van de veelheid aan huizen en tuinen zowel oud als nieuw. U vaart naar de Terhernster poelen ( de Horne), daar gaat u richting de Terkaplester poelen richting het Akkrumerrak. Bij het Akkrumerrrak gaat u rechts af de Wiide Gau op. Na ongeveer 100 m ligt er een eilandje passeer het eiland aan de linker kant en ga rechtsaf de Lange sloot in (andere kant eiland ondiep). Ga door het openstaande keersluisje richting Terkaple en Akmarijp. Bij de vorksplitsing kunt u twee kanten op, houd u rechts aan dan kunt u (na de zelfbedieningsbrug ca. 200 meter) voor de deur aanleggen en genieten bij café restaurant de Heeren van Terkaple van een kop koffie of een lekkere lunch. Houdt U links aan dan vervolgd u de route en na een paar honderd meter vaart u door Akmarijp. Na een paar honderd meter vaart u door Akmarijp (langzaam varen erg smal ). Ga onder de stenen brug door en vervolg u route. Aan de linkerkant kunt U genieten van prachtig verbouwde boerderijen, die nu gebruikt worden voor de recreatie. De boeren hebben aan de andere kant van de weg nieuwe boerderijen gebouwd en de gebouwen aan het water verkocht.

Vaar de Syltsjesleat in. Op het einde bij de T-splitsing ga links af richting Joure. Nadat u de brug gepasseerd bent , vaart u door het buurtschap “Broek” Aan beide kanten U genieten van de oude en nieuwe huizen die langs Noordbroekster Feart zijn gebouwd. Ook kunt u hier de droogtorens van DE zien. Aan het einde van de vaart gaat u door een openstaande keersluis. Sla rechts af De Alde Wei op richting Langweer.Vaar door de Jouwstersluis en sla rechts af. De Noarder Alde Wei in. Deze kronkelende vaart heeft aan de rechterkant veel aanleg mogelijkheden. Halverwege ziet u aan uw linkerhand “Zeilcafé Rufus”. Voor de kinderen een klein speeltuintje en de mogelijkheid hier te lunchen of te borrelen.

Aan het einde van de vaart komt u op de Goingarijpsterpoelen. Sla meteen linksaf De “Gudsekop “in. Aan het einde T-splitsing . Ga daar rechtsaf . Na 250 meter is er een driepuntspont. (kijk uit voor de kabels die soms over het water zijn gespannen). Sla linksaf de “Holle Greft “in. Aan het einde van deze vaart moet u het PM kanaal oversteken. (kijk goed uit beroepsvaart heeft altijd voorrang). Vaar de “Easterbregesleat “in U bent dan in Uitwellingerga en Oppenhuizen. Geniet van de huizen en tuinen aan beide kanten van de vaart. De meeste bruggen staan op. Een brug ( hoogte 135 cm) . U kunt er onderdoor denk aan vlaggenstok en kap. Aan het einde van de vaart slaat u rechtsaf.

U vaart dan langs het industrieterrein van Sneek .Alle bedrijven zijn hier aan de watersport gerelateerd. Aan het einde van de vaart slaat u rechtsaf de “Houkesleat “in . Houd vaargeul aan. Bij het kruiswater steekt u het PM kanaal over naar het Joustervaartje. Bij de zuidkant van het Sneekermeer gekomen slaat u links af .Zoek de Heerezyl brug op , ga er onder door en u bent weer op de Terkaplester poelen. Sla rechtsaf naar de “Horne “. Duur route zonder stop ongeveer 3,5 tot 4 uur.

U kunt een sloep huren bij de diverse bedrijven in Terherne e.o.:
De Oude Herbergh | De Mariahoeve | De Drijfveer | De Heeren van Terkaple

 Ontdek ons...

Een moment geduld a.u.b.

Nieuws

Meer nieuws