Menu
"Sonnema" Bezoekerscentrum Reserveer nu

Fedde Sonnema, 1860
Dokkum, 1860.  Herbergier Fedde Sonnema staat op het punt om geschiedenis te schrijven met zijn eigen recept voor beerenburg. Hendrik Beerenburg had al naam gemaakt door kant-en-klare kruidenpakketjes te verkopen, waarmee je een pittige kruidendrank kon maken. 

De Friese meren, weilanden en paden 
Eigenwijs als hij was, voegde Fedde Sonnema een persoonlijke noot toe aan Hendrik Beerenburg’s kruidenmengsel. Hij zocht de kruiden langs de oevers van de Friese meren, in weilanden en langs paden. En sleutelde aan de verhouding van de kruidenmelange om de drank zijn eigen, unieke karakter te geven. Uiteindelijk had hij de ultieme samenstelling en gaf hij ook aan de naam zijn eigen draai. Vandaar dat de Berenburg van Sonnema maar met één ‘e’ geschreven wordt. 

Vandaag, nog precies hetzelfde 
Eigenlijk is er al die jaren niks veranderd. Sonnema trekt de kruiden nog altijd 24 uur op jenever. Door iedere keer een deel verse kruiden toe te voegen en een gedeelte van de oude kruiden uit het mengsel te halen ontstaat een kruidige drank met een karaktervolle smaak.

Bezoekerscentrum
In het Sonnema bezoekerscentrum ontdek je in een uur de 150 jarige geschiedenis van Sonnema. Je duikt even terug in de tijd, naar 1860. Direct wordt duidelijk waarom Sonnema zo’n bijzondere drank is. En ja, je mag natuurlijk ook proeven! Voor groepen vanaf minimaal 15 personen zijn wij gedurende het gehele jaar te bezoeken. De rondleiding duurt ongeveer 1 uur en 15 minuten en bestaat uit een DVD- presentatie, een kijkje op de kruidenzolder en een rondleiding in de fabriek. Daar krijg je uitleg over het productie- en verpakkingsproces. Na afloop van de rondleiding kun je in het proeflokaal Sonnema proberen: puur of in de mix.

"Sonnema" Bezoekerscentrum

Stoombootkade 12

8701 KA Bolsward

145.5 km vanaf Utrecht

Ontdek ons © | Realisatie Boks Internet